“Actief Zand”: morfologisch actieve oeverwallen en stroomdalflora

In 2011 is als onderdeel van project Rijn in Beeld een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar het herstel van stroomdalflora op oeverwallen langs de Rijntakken. Het ging hierbij vooral om de relatie met de terugkeer van dynamische zandafzettingen in nieuwe natuurgebieden.

Het rapport “Actief Zand” schetst een beeld van de ontwikkeling van bijzondere stroomdalplanten op een groot aantal bekende oeverwalgraslanden langs de Waal en de IJssel. Op al deze oeverwallen wordt de ontwikkeling in de flora geschetst sinds het opnieuw actief worden van oeverwalprocessen. Van enkele oeverwallen (waaronder de Erlecomse Waard, Ewijkse Plaat en Duursche Waarden) zijn tevens zandpakketten opgemeten na het hoogwater van 2011.

Vooral langs de Waal zijn de ontwikkelingen bijzonder. De soortenrijkdom aan bijzondere stroomdalplanten is hier met ca. 500% toegenomen. Oeverwallen in de Erlecomse Waard en Ewijkse Plaat hebben zich in 20 jaar tijd van bijna niets, tot de soortenrijkste stroomdalgraslanden ontwikkeld.

Terreinen langs de IJssel blijven achter bij ontwikkelingen langs de Waal. Ook oeverwallen langs de IJssel zijn soortenrijker geworden, maar in een veel lager tempo dan de verandering in het Waalsysteem (incl. Gelderse Poort).

Dit heeft vooral een belangrijk deel te maken met het ontbreken van serieuze zandafzettingen langs de IJssel, mede omdat oevers over de hele linie met breuksteen bekleed zijn en zandbeschikbaarheid gering is.

Download hier het rapport “Actief Zand”